Isnin, 22 September 2008

LemaNG



Assalamu'alaikum wbt...
Hai....knp la aku tibe2 nk cite pasal Lemang...tp sblm tu aku nk bual kosong dulu sbb aku tengah tension gilo nie....tension sgt2...tension sbb esok aku kne pegi intebiu ngn Kementerian kesihatan,tp sikit pn aku xbuat persiapan..baju xdk...kasut xdk..mati la cmnie...emm...tawakkal je la...klu ade rezki,mujur & Alhamdulillah...time bulan pose ni,aku duk kt umh ni asyik pk nk makan mcm2...(mase siang la...almaklum la,tgh tanam anggur;p)..aku ni makan je pandai..aku rse aku ni mmg xde bakat memasak lgsung...tu kdg2 aku rase mcm nk cari bini je ni....nk suruh basuh baju aku,masak ngn basuh pinggan..hahaha....aku mmg ckup mls bab basuh pinggan ni...kt umh aku,kt sink aku dh penuh ngn pinggan,tp aku dgn slamber pegi basuh pinggan yg aku nk pakai je...pinggan yg lain tu aku biar je sampai 3 4 minggu..hahaha......mmg mls thp dewe kpd ank dewe kpd tokki dewe la aku nie....buruk betul perangai..kpd pembaca pompuan,jgn cari laki mcm aku ni...xde mase dpn lgsung...menyusahkn mak bapak je...hehe..
Aku ni mmg pemalas giler la wa ckp lu...kalau dalam umh plk aku ckup mls nk menyimpan..menyapu &vukuum 2 jauh skali...ish...ape nk jd la aku ni...kdg2 kalu aku jln dlm umh rase mcm jln ats tanah lok...kalu aku tiru budaya pakai kasut dalam umh,mst tumbuh pokok dlm umh..ape nk jd la ngn umh aku..mende ape yg aku rajin aku sndiri pun xtahu...smuenye malas...tu aku rse aku kne cari bini yg rajin tu....hehehe..
Ok kite balik cite psl Lemang plok...Lemang merupakan sejenis masakan tradisi yg sgt aku suke...tiap2 tahun,ayh aku buat Lemang sehari sblm raya...mmg best giler mkn Lemang..kt kampung aku,Lemang biasanya dimakan bersama dgn gulai & kuah nasi lemak...kt lain aku xtahu la cmne...tetapi di pantai barat, ia sering dihidangkan bersama rendang atau serunding.Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun lerek(kt tempat lain guna daun pisang je...) sebelum dibakar sehingga masak.bareh...2 je...mengarut je lebih..skrg ni aku nk bg resepi Lemang kpd pembaca2 blog aku...hehhe...

RESEPI LEMANG:-

Bahan-Bahan

  1. 1 kg beras pulut
  2. 3 biji nyior (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besar
  3. Garam secukup rasa.
Cara Penyediaan

  1. Basuh beras pulut dan tuskan airnya.
  2. Gulong daun lerek dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
  3. Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan ke dalam gulongan daun lerek dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. Jangan terlalu penuh.
  4. Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
  5. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.(klu xrata,yg keras bg kt org mude,yg keras bg kt org tue yg xde gigi;p)
  6. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
  7. Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa.
SELAMAT MENCOBA:)!!

Tiada ulasan: